Krig är ett bedrägeri

Smedley D. Butler

”Vackra visioner målades upp för våra pojkar när de skickades ut för att dö. Det här var ’kriget som skulle göra slut på alla krig’. Det var ’kriget som skulle göra världen säker för demokratin’. Ingen talade om för dem att de verkliga skälen var dollar och cent.”

Möt Smedley D. Butler, generalen som kampanjade mot krig. Som rikskänd talare i depressionstidens USA trollband han miljontals åhörare genom att förkasta sitt krigiska förflutna, eller rättare sagt de särintressen han slog fast att han egentligen hade stridit för. USA:s krig var inte de demokratifrämjande insatser de framställdes som, avslöjade Butler, utan pengadrivna projekt som i huvudsak gynnade landets förmögna elit. ”Jag var i aktiv tjänst i 33 år och 4 månader … och under den tiden verkade jag för det mesta som en högklassig torped för storföretagen, för Wall Street och för bankirerna.” 1935 sammanfattade Butler sin kritik i antikrigsklassikern Krig är ett bedrägeri, ett verk som än i dag citeras frekvent av amerikanska krigsmotståndare.

Förutom Krig är ett bedrägeri innehåller denna utgåva även fyra andra Butler-texter som behandlar ämnen som krigsprofitering, propaganda och en till stor del bortglömd fascistisk komplott Butler avslöjade 1934. En längre introduktion berättar även mer om Butlers liv och den större kontext han verkade i. Rekommenderad läsning för alla politik- och historieintresserade!

* * *

Författare
Smedley D. Butler

Översättare
Anton Dilber

Omslag & sättning
John Persson, ArtStory

Format
Häftad bok (176 sidor, print-on-demand)
Ebok (epub2, optimerad för läsplattor)

ISBN
978-91-531-0565-7 (tryckt utgåva)
978-91-531-0566-4 (ebok)

Utgivningsdag
4 juni 2024

Första recensionsdag
12 juni 2024

* * *

Boken kan beställas hos Adlibris, Bokon och Bokus. Du kan även beställa den direkt från vår webbutik genom att klicka på knappen nedan.